Pohánkové palacinky

Palacinky asi netreba špeciálne predstavovať. Vychutnali ste si už niekedy pohánkové palacinky? Jemne mletá pohánková múka Novalim, ktorá je prirodzene bezlepková, má všestranné využitie pri varení aj pečení. A veru sa z nej dajú upiecť veľmi chutné pohánkové palacinky, ktoré máte hotové raz-dva. Ak hľadáte inšpiráciu na ľahší obed po veľkonočných sviatkoch, skúste dnes malú zmenu.

Pohánkové palacinky

Potrebujeme: 

150 g Novalim pohánkovej múky

50 g mandľovej múky

500 ml mandľového mlieka (môže byť aj kravské)

1 PL rozpusteného masla

3 vajcia

2 PL medu 

Kokosový alebo rastlinný olej na vysmážanie

Na plnenie: tvaroh, ovocie, ovocný džem a pod.

 

Postup:

Vo väčšej mise spolu elektrickým mixérom vymiešame všetky suroviny do hladkej zmesi a necháme aspoň 10 minút odstáť. Palacinky vysmážame z každej strany na kokosovom alebo rastlinnom oleji. Podávame naplnené tvarohom alebo džemom, ozdobíme ovocím.

pohánkové palacinky
pohánkové palacinky

Pohánkové palacinky a ich vzdialení príbuzní

Palacinkové cesto je snáď jedným z najjednoduchších a najrýchlejšie pripravených ciest v sladkej kuchyni. Stačí len zamiešať zopár prísad, nechaž chvíľu odstáť a potom už len vysmážať tenké palacinky. Palacinky sa tešia veľkej obľube a môžu sa pripraviť v sladkej aj slanej podobe. A ak vás palacinky omrzia, vždy sa dá vymyslieť niečo iné.

Vedeli ste, že ak do palacinkového cesta pridáte trochu droždia a necháte ho podkysnúť, máte základ na domáce lievance? Po pridaní masla a droždia do hustejšieho palacinkového cesta vám vzniknú americké lievance.

A keď sa náhodou nepodaria pekné palacinky, trhaním na panvici z nich môžete pripraviť chutný trhanec – opäť v dvoch podobách, na sladko i na slano.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty a dajte nám vedieť, ako vám chutia:

Slaný trhanec bez lepku

Cisársky trhanec bez lepku

Bezlepkové lievance

Americké lievance bez lepku